Kwaliteitsgarantie

Z

Kwaliteitsgarantie pedicurepraktijk

In mijn praktijk werk ik uitsluitend volgens de Code van het voetverzorgingsbedrijf en volg ik de richtlijnen voor Risicovoeten. Ik sta geregistreerd in het AGB register voor zorgverleners en het KRP register voor pedicures. Verder ben ik ook lid van de branchevereniging ProVoet.

Code van het voetverzorgingsbedrijf

De Code van het voetverzorgingsbedrijf  bestaat uit een aantal beleidsregels, beroepsnormen en wetten waaraan alle pedicures in Nederland zich moeten houden.

Het betreft o.a. Arbo- en hygiëneregels, waarvan hieronder een aantal genoemd worden:

 

  • De pedicure heeft werkkleding met voor iedere client nieuwe chirurgische handschoenen.
  • De voeten worden voor en na de behandeling grondig gedesinfecteerd.
  • De behandelaar draagt tijdens freeswerk een bril en een mond- neusmasker.
  • Voor iedere cliënt worden uitsluitend nieuwe, steriele chirurgische mesjes gebruikt.
  • Instrumenten worden gereinigd en gedesinfecteerd.

Richtlijnen voor risicovoeten

Met name mensen met diabetische en reumatische aandoeningen hebben voeten met een verhoogd risico. Provoet heeft richtlijnen ontwikkeld waaraan pedicures, die voeten met een verhoogd risico behandelen, zich moeten houden. De richtlijnen zijn door diverse groepen zorgverleners, zoals de Nederlandse Vereniging voor Podotherapie, de Nederlandse Huisartsenvereniging en de belangenverenigingen Diabetes en Reuma goedgekeurd. 

AGB code

Algemeen Gegevens Beheer (AGB) voor zorgverleners is een register waarin gegevens van zorgverleners in Nederland worden vastgelegd. Deze gegevens zijn voorzien van een unieke codering, de AGB-zorgcode. Deze code kan door zowel zorgverleners als cliënten bekeken worden via www.agbcode.nl. Als de zorgverlener ingeschreven staat, bent u gegarandeerd van geldige diploma’s voor het uitoefenen van het betreffende beroep.

Procert

Procert heeft het Kwaliteits Register voor Pedicures (KRP) ontwikkeld met als doel de kwaliteit in de pedicurebranche inzichtelijk te maken. In het KRP kunnen pedicures zich registreren wanneer zij over de benodigde diploma’s beschikken, daarbij verplichten zij zich om voldoende accreditatiepunten te behalen door kennisactiviteiten te blijven volgen. Consumenten, zorginstellingen en zorgverzekeraars kunnen in het KRP zoeken naar geregistreerde pedicures.

Provoet

Dit is de branchevereniging van de (medisch) pedicures in Nederland. ProVoet bevordert de kwaliteit van het beroep en de beroepsuitoefening om garant te staan voor een goede en verantwoorde zorgverlening.

Dit doen zij met name door:

  • Het ontwikkelen van richtlijnen ten aanzien van de beroepsuitoefening en hygiëne.
  • Nauwe samenwerking met opleidingsinstituten en exameninstellingen.
  • Het ontwikkelen van een kwaliteitssysteem ten behoeve van de pedicurebranche.
  • Het promoten van het beroep naar andere zorgaanbieders en consument.
  • Het organiseren van kennisbijeenkomsten voor haar leden.